Home / Stiri

ŞTIRI

Alături de Sora Maria Ionela pe ultimul drum

,,Moartea este suma tuturor renunţărilor”. Figura Sorei Ionela Maria, Maică Generală a Congregaţiei Inimii Neprihănite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române şi nu numai. A trăit o viaţă plină de renunţări, de rugăciune, de sacrificiu, dar mai ales una de luptă pentru credinţă. A fost înmormântată la doar câţiva paşi de locul unde, până în anul 2010, îşi ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a cărui piatră se găseşte scris: ,,Cine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea şi aceasta este biruinţa care a biruit lumea: Credinţa noastră” (1In 5,4). Biruinţa Sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatălui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminică, de ziua Domnului.

Joi, 21 iunie, în jurul orei 14.00 am plecat un grup de seminariști împreună cu formatorii spre București, pentru a participa la înmormântarea Sorei Ionela. Deși ne aflam într-o perioadă destul de încărcată, am oferit acest drum lung și obositor ca jertfă lui Dumnezeu pentru sufletul adormitei.

Dacă tot am pornit la drum lung, am decis să facem un mic popas la Blaj unde, ghidați de părintele paroh Cristian Rus, am avut ocazia să vizităm Capela Arhiereilor. După câteva momente de rugăciune personală, părintele Cristian ne-a prezentat pe scurt istoria Capelei, locul în care sunt îngropaţi episcopii şi mitropoliţii care s-au distins prin activitatea lor cărturărească şi filantropică.

În cursul dimineții de vineri am participat la Sfânta Liturghie cu Recviem celebrată în ritul latin de către Excelența Sa, IPS Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, însoțit de un sobor de preoți greco-catolici și romano catolici în Capela Mănăstirii Inimii Neprihănite, unde era depus trupul neînsuflețit al Sorei Ionela. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, grupul de seminariști și formatorii au înălțat diferite rugăciuni, făcând și parastasul pentru sufletul defunctei.

La ora 14.00 am participat la Slujba de înmormântare a sorei, celebrată în Capela Cimitirului Bellu Catolic, oficiu celebrat de către Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop Greco-Catolic de Bucureşti, împreună cu un sobor de preoți. La finalul slujbei, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat la locul de veci, în Cripta Congregației Inimii Neprihănite, de către un convoi de preoţi şi de laici.

La finalul celebrării ne-am luat bun rămas de la Sr. Ionela, urmând ca mai apoi să pornim spre casă. Exemplul Sorei Ionela (care, probabil, s-a rugat cel mai mult pentru Biserica noastră) ne-a pus oarecum pe gânduri vizavi de contribuția personală în Biserică, lucru la care toți ar trebui să reflectăm mai îndelungat. Această experiență ne-a pus puțin pe gânduri, dar ne-a adus și clipe pline de har şi de binecuvântare, prilej pentru care îi mulţumim Bunului Dumnezeu, dar şi Sorei Ionela Maria care, până şi în ultimele sale clipe de viață, ne-a unit în numele Domnului nostru Isus Hristos.

Redacția

Galerie media (8)

2018-06-22