Home / Comunitatea / Conducerea / Părinţi spirituali

Pr. Anton RUS

Părinte spiritual,  Pr. Anton RusPărintele Anton Rus s-a născut la data de 6 octombrie 1943.

În anul 1975 a obţinut licenţa în ştiinţe economice la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Între anii 2006-2009 urmează cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, departamentul  din Oradea, obţinând licenţa în Teologie cu lucrarea "Tema Răscumpărării în Soteriologie".

Între anii 2009-2011, în cadrul aceleiaşi facultăţi urmează cursurile de master, pe care le finalizează cu tema: "Mesianism şi soteriologie în lumea contemporană".

Este hirotonit diacon la data de 20 iulie 2009 şi apoi preot la data de 16 august 2009 de către Ps. Virgil Bercea, episcop de Oradea.

Este preot celibatar.

Începand cu luna octombrie 2009 este numit Director Spiritual al Seminarului din Oradea.

 

 

Pr. Cristian-Florin SABĂU


Părinte spiritual, Pr. Cristian-Florin Sabău

Pr. Cristian-Florin Sabău s-a născut la Oradea pe 20 aprilie 1977.  

În perioada 2001-2003, a urmat la Roma cursurile de masterat în Teologie Fundamentală oferite de către „Universitatea Pontificală Gregoriana”, pe care le-a absolvit susţinând teza intitulată „Credinţa lui Nicolae Steihnardt. O analiză în perspectivă teologico-fundamentală”. În acest interval, a fost alumn al Colegiului „Pio Romeno”.

 Începând din anul 2005, a urmat cursurile „Şcolii Doctorale de Teologie Catolică”, din cadrul Universităţii de Bucureşti. A obţinut titlul de doctor în teologie în anul 2009, apărând o teză despre „«Isus din Nazaret» al lui J. Ratzinger/Benedict al XVI-lea în continuitate cu cercetările asupra lui «Isus istoric»”. 

A devenit preot la Oradea, în 15 august 2002, prin punerea mâinilor PSS Dr. †Virgil Bercea.

Ca experienţă pastorală, în perioada studiilor romane a activat ca şi cooperator al parohiei româneşti „San Salvatore alle Coppelle” şi la Radio Vatican. Mai apoi, la Oradea, a fost Rectorul Seminarului Teologic, între 2003-2010. Din 2010, a desfăşurat activitatea de vicar parohial al parohiei „Cristos Înviat”  din Padova şi de confesor la Bazilica „Sf. Anton” din acelaşi oraş. Vreme de şase ani, a sprijinit şi animat comunitatea românilor greco-catolici din Padova, locuind la „Villa Immacolata” din Torreglia, casa Diecezei padovane pentru reculegeri şi exerciţii spirituale, activând aici ca şi confesor pentru diferite grupuri.

În prezent, are misiunea de Părinte Spiritual în Seminarul Teologic Greco-Catolic de la Oradea.

 

Pr. Florin-Mircea BODE

 

Pr. Florin-Mircea Bode s-a născut în 2 februarie 1984, fiind originar din Negrești-Oaș, județul Satu Mare. 

A urmat cursurile liceale în cadrul Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, profil filologie-teologie, iar cele universitare la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității de Nord din aceeași localitate.

Și-a continuat studiile la Institutul Teologic Internațional din Gaming, Austria, iar din anul 2008 se specializează în domeniul familiei și căsătoriei, urmând cursurile masterale la Institutul „Ioan Paul al II-lea” din Roma.

Pe perioada studiilor la Roma, Fr. Florin a fost alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.

A fost Vicerector și formator al Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea din data de 15 august 2014 până în vara anului 2020.

În data de 28 mai 2021, Preasfinția Sa Virgil Bercea l-a numit în funcția de Responsabil al Departamentului de Comunicare și Purtător de cuvânt al Episcopiei noastre.,

 

 

 

 

Pr. Răzvan Iacob VASILE

 

Părintele Răzvan Iacob Vasile s-a născut la data de 30.01.1983, în Călinești-Oaș, județul Satu Mare.

A făcut Liceul în perioada 1997-2001 la Colegiul National Ioan Slavici, cu profilul teologie-filologie, Satu Mare.

Urmează cursurile Facultății de Teologie „Alexandru Rusu” în perioada 2002-2006, iar mai apoi cursurile de licență în cadrul Universității din București.

Obține o licență în psihologie la Institutul de Psihologie al Universității Pontificale Gregoriana din Roma în perioada 2012-2016. Părintele este și doctor în Drept Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma, la care a obținut calificativul „Summa cum laude”