Home / Articole

Articole

Retragere, comuniune și reculegeri spirituale

”Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească în mod desăvârșit

și ființa voastră întreagă: duhul, sufletul și trupul,

să se păstreze fără prihană

pentru venirea Domnului nostru Isus Cristos!”

1Tes 5:23

Lăudat să fie Isus tuturor! Cu bucurie anunțăm că Seminarul nostru a trăit frumoasa experiență a reculegerii spirituale la centrul ignațian de spiritualitate Manresa, aflat într-un colț retras al naturii din Cluj-Napoca. Retragerea a avut loc între 24 și 27 aprilie, timp pe care l-am petrecut în reculegere, meditație și binecuvântată comuniune, prilejuite de o sesiune de exerciții spirituale susținute de către părintele Florin Mărincean. Fiecare zi a fost însoțită de rugăciune și celebrarea Sfintei Liturghii iar în seara de joi ne-am rugat împreună Calea Crucii.

Conceptul care poate descrie cel mai bine aceste zile este cel de Unitate întru Hristos. Am reușit să ne bucurăm împreună de unul dintre cele importante daruri din ziua de astăzi: cel al tăcerii și al păcii, elemente care lipsesc atât de mult din viața fiecăruia, cu atât mai mult cu cât fiecare zi de mâine pare să alerge înaintea celei de astăzi. Așadar, ne-am unit voințele, iar din darul Spirituluui Sfânt și cu mijlocirea Maicii Sfinte am reușit să gustăm din roadele de preț ale contemplației.

După o prima seară de introducere, pr. Florin ne-a prezentat tema călătoriei în pustiu, experimentată de către poporul evreu în vechime și de către fiecare om în ziua de astăzi. A fost evidențiat rolul fundamental al Cuvântului lui Dumnezeu și al Credinței în efortul de a ieși din sclavia Egiptului (adică a idolilor acestei lumi), pentru a ne putea lepăda de noi înșine și a învăța să așteptăm cu încredere toate de la Dumnezeu. Dânsul a punctat rolul important al crizelor și al suferinței, experiențe care, dacă sunt văzute în lumina Credinței și a îndurării Divine, pot deveni adevărate puncte de convertire și de schimbare radicală a vieții. Prin Credință avem acces la viața supranaturală de har și prin ea îl invităm pe Dumnezeu să locuiască în noi, devenind din Iubire actori ai Săi în istorie. 

O altă tema importantă a fost cea a discernământului, care practic înseamnă: ”Care este Binele (al lui Dumnezeu) ce pot să-l fac aici și acum?” După cum considerau părinții deșertului din Antichitate, această virtute este încununarea tuturor virtuților, fiindcă ea este sinonimă cu a acționa întocmai conform Voii lui Dumnezeu pentru a deveni responsabili în fiecare zi și a păzi sufletul de neghina și ispitele semănate de cel rău.

S-a menționat și tema talanților, despre valorea pozitivă a lipsei acestora și nevoia de a privi acest lucru din perspectiva lui Dumnezeu, care se îngrijește ca fiecare să primească suficient pentru chemarea sa. Astfel, talanții care ne lipsesc pot deveni mari comori care să aducă rod, întrucât ne fac să ne încredințăm și mai mult în Planul și Atotputernicia lui Dumnezeu, să creștem în umilință și să învățăm să ne purtăm poverile unii altora. Am încheiat cu taina spovedaniei sau a căinței, care, de fiecare dată când e făcută cu profundă părere de rău și încredere în dorința arzătoare a lui Dumnezeu de a ne ierta și primi în brațele sale, schimbă viața. Aceasta ne aduce de la moarte la viață și mai aproape de Dumnezeu, Tatăl Îndurător. 

În seara de vineri a avut loc sesiunea de împărtășiri: fiecare s-a simțit atins și îmbogățit de temele asupra cărora s-a meditat și de sfaturile practice și simple, necesare pentru a crește în viața creștinească. Sâmbătă dimineața, înainte de plecare, am săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu frații de la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca, am luat micul dejun împreună și ne-am despărțit cu speranța Învierii, anticipată de praznicul întoarcerii lui Lazăr din morți. Mulțumim Domnului pentru toate binefacerile sale, colegilor de la Cluj, centrului Manresa și părintelui Florin! Așteptăm să ne revedem cu și mai multe bogății sufletești în viitor. 

Răzvan PAȘCA,

Anul I

Galerie media (25)

2024-04-30