Home / Articole

Articole

Lansări de carte la Muzeul Orașului Oradea

Astăzi, 18 octombrie 2023, studenții de la Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi” au participat la o dublă lansare de carte la Muzeul Orașului Oradea. Este vorba de volumele „Iuliu Maniu. Politică și morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz și „Roman grafic interactiv. Momente din istorie. Vol. III: Iuliu Maniu”, de Mihai I. Grăjdeanu.

Prima lucrare este opera părintelui Cristian Borz de la Bădăcin, un nume de care se leagă multe realizări în comunitatea locală –  cea mai de seamă fiind amenajarea și punerea în circuitul muzeal a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” – și a fiicei sale, Ana-Maria, doctorandă în istorie. Dorința lor a fost de a lămuri, cu ajutorul unor documente până acum inedite, câteva aspecte controversate din viața lui Maniu, încercând să demonstreze că crezul vieții sale a fost centrat în jurul principiului necesarei îngemănări a politicii și a moralei.

A doua lucrare este un interesant proiect editorial, constând în repovestirea vieții omului politic țărănist în limbajul vizual al benzilor desenate. Inițiativa, s-a subliniat în cadrul discuțiilor, are potențialul de a atrage în special publicul tânăr spre cunoașterea vieții unor mari personalități ale istoriei.

Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Au prezentat dr. Marin Pop, șeful secției de Muzeografie de la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Orașului Oradea. A participat și Preasfințitul Virgil Bercea, care a adresat un cuvânt de introducere prin care a salutat aceste apariții editoriale.

Pr. Alin VARA

Vicerector

2023-10-18