Home / Articole

Articole

Interviu cu Părintele Coriolan Buzașiu

În data de 30 ianuarie 2008,  de sărbătoarea „Sfinților Trei Ierarhi”, în cadrul Sfintei Liturghii de hram, PS Virgil Bercea i-a acordat distincția de Monsenior Iconom Stavrofor cu dreptul de purtarea Crucii Pectorale părintelui Coriolan Buzașiu pentru constanța, dăruirea și meritele deosebite din munca de Părinte Spiritual și Confesor în cadrul Seminarului Teologic.

Cu această ocazie ni s-a părut potrivit să-i luăm un interviu părintelui Coriolan, iar acest interviu îl vom prezenta în cele ce urmează:

RED: Lăudat să fie Isus!

PR: În vecii vecilor. Amin!

RED: Pentru început vă rog să vorbiți despre activitatea pe care dumneavoastră o desfășurați în cadrul Seminarului Teologic greco-catolic „Sfinții Trei Ierarhi”.

PR: Aventura mea pe la Seminarul Teologic a început prin 1997. PS Virgil împreună cu PS Vasile Hossu m-au numit administrator al Seminarului, dar la scurtă vreme am fost mutat ca preot paroh la Borod, unde am ajutat la construirea turlei și la fixarea clopotului bisericii din localitate. După ce a fost terminată biserica din Borod am fost adus din nou la Seminar, ocupându-mă mai mult de mărturisiri. În ceea ce privește activitatea mea în Seminar țin să mulțumesc părintelui rector Cristian Sabău, pentru care am o stimă enormă și care m-a implicat mai mult în activitatea liturgică de la Seminar. Astfel, când îmi vine rândul, sunt prim celebrant al rânduielii liturgice timp de o săptămână, particip cât de des pot la rugăciunile comunitare ale seminariștilor, duminica în timpul utreniei mă ocup de mărturisiri, iar mai apoi celebrez Sfânta Liturghie în capela Seminarului iar ca o completare a activității mele în seminar, mă ocup și de consilierea spirituală a studenților care îmi solicită serviciile. Pe lângă activitatea din Seminar am mai fost solicitat de pr Paul Popa să particip și la catedrală în ziua de joi, la Liturghia claselor I-IV iar acolo am început să mă împrietenesc cu copiii care vin în scaunul de spovadă și îmi dau toată silința să-i fac să vină cu încredere, deorece copiii sunt oameni în formare. De aceea, încerc să vorbesc „pe limba lor” și în general sunt foarte atent cu ei. După aceea, în dimineața zilei de vineri sunt solicitat de părintele Doru Popovici să particip și la Liturghia claselor V-XII care se celebrează tot la catedrala Sf. Nicoloe.

RED: Acum, că ne-ați spus puțin despre activitatea dumneavoastră de preot, aș dori să vă întreb despre ce înseamnă pentru dumneavoastră această muncă pe care o faceți în Seminar?

PR: Această muncă pe care eu o depun în cadrul Seminarului este aducătoare de multe satisfacții sufletești. Este extraordinar  când consiliez studenții care la început sunt timizi iar după aceea peste câțiva ani îi văd preoți la parohiile lor. Acest fapt este foarte îmbucurător iar satisfacție am când îl văd preot pe băiețelul pe care într-un fel l-am îndrumat, aceasta nu poate fi egalată de nici un onorariu financiar. Este o muncă măreață să poți contribui la formarea viitorilor preoți. Pe plan spiritual simt că m-am dezvoltat foarte mult de când activez în Seminar și mă simt foarte bine.

RED: Este deja bine știut faptul că în data de 30 ianuarie ați fost distins cu titlul de Monsenior Iconom Stavrofor cu drept de a purta crucea pectorală. Acel moment a fost unul foarte emoționant, dar acum după ce a trecut o anumită perioadă de la primirea acestei distincții, puteți să ne spuneți cam ce înseamnă aceasta pentru dumneavoastră?

PR: Parcă nu mă simt vrednic de acest titlu de monsenior pe care mi l-a acordat PS Virgil. Desigur, atunci când îți este apreciată munca, te cuprinde un sentiment de bucurie fără margini pe care nu îl poți ușor descrie. Așa că, până când puterile mă vor ține voi încerca să stau la dispoziția studenților cu care, zic eu, m-am comportat întocmai ca și cu proprii mei copii sau chiar i-am considerat frați.

RED: Aș dori să vă mulțumesc pentru timpul acordat, dar aș dori să vă mulțumesc și în numele întregului colectiv al seminariștilor pentru munca pe care o depuneți în formarea noastră. Vă dorim multă sănătate pentru a putea fi în mijlocul nostru cât mai mult timp.

PR: Vă mulțumesc. Munca în mijlocul vostru e o plăcere!

REDACȚIA

2008-02-05