Home / Articole

Articole

Exerciții spirituale pentru Seminariștii orădeni

În perioada 24-27 aprilie 2024, comunitatea Seminarului a luat parte la exercițiile spirituale anuale. Gazdă a fost Centrul „Manresa” al Mânăstirii iezuiților din Cluj-Napoca, iar meditațiile au fost oferite de părintele Florin Mărincean (Șimleu Silvaniei).

Temele propuse de pr. Mărincean au fost credința, spovada, rugăciunea, „deșertul spiritual”. Mărturia personală și reflecția teologică au alcătuit substanța unor prezentări care, după cum au mărturisit mulți dintre participanți la final, au oferit ocazia unor examinări interioare cu multe roade. Deșertul are un rol preliminar în viața de credință, un „spațiu” sufletesc în care ne dezbărăm de păcate, deprinderi, prejudecăți, idoli; pe de altă parte, toată viața e un deșert. Relația cu Dumnezeu se bazează pe credință, în care învățăm să ne punem o totală încredere în El, căutându-i permanent voința. Parcursul este ritmat de căință și ispășire, făcute posibile în spovadă. În acest moment, viața noastră se reîntoarce către Dumnezeu. Iar toată puterea noastră se obține prin rugăciune, care nu oferă soluții miraculoase sau îndepărtarea necazurilor, ci capacitatea de a trece prin ele cu bucuria prezenței lui Dumnezeu.

Exercițiile au fost încadrate de bogate rugăciuni liturgice specifice acestei perioade: Utrenia Postului Mare, Calea Crucii, Liturghia Darurilor Înaintesfințite, dar și Ore canonice și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Sâmbătă dimineața, seminariștii și formatorii au fost primiți cu căldură în sânul comunității Seminarului Eparhial „Sfântului Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie și s-a luat micul dejun.

Întregul eveniment a fost un final potrivit al Postului Mare, încheiat liturgic în seara de vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr și de începutul Săptămânii Mari.

Pr. Alin VARA

Vicerector

Galerie media (25)

2024-04-29