Home / Articole

Articole

Don Amorth – părintele meu spiritual

Avea 91 de ani când s-a stins din viață – în ziua de 16 septembrie 2016. Simplu și modest, în liniște, precum o lumânare care se consumă până la ultima picătură de ceară pentru a da lumină celor din jur, așa s-a stins și cunoscutul Don Gabriele Amorth, cel care a fost cel mai vestit exorcist pe care l-a avut vreodată Biserica Catolică.

Funeraliile sale au avut loc la Sanctuarul Sfânta Maria, Regina Apostolilor din strada Antonio Pio, nr. 7 din Roma. Într-un Sanctuar al Ei, ai Fecioarei care l-a ocrotit toată viața lui și care l-a sprijinit în munca pe care el a desfășurat-o împotriva celui rău.

Deşi era obosit de război, nu a încetat nici o zi din viaţa lui să mai lupte. De fiecare dată când doream să îl vizitez mă primea, chiar dacă uneori era sub supraveghere medicală. Întotdeauna îl vizitam cu bucurie şi cu un sentiment de gratitudine faţă de Dumnezeu pentru că mi-a dat atâtea ocazii să întâlnesc un instrument al Său care îmi transmitea încredere şi forţă.

Era obişnuit cu vizitele şi spunea ca pe o poezie tot ce ţinea de lupta pe care Biserica o duce împotriva diavolului. Am aflat multe lucruri ascunse de la el. Uneori m-am cutremurat, alteori m-am întristat dar m-a încurajat spunându-mi că Biserica este a lui Cristos şi el o va face din nou să strălucească, chiar dacă instrumentele Lui sunt, uneori, slabe. Mi-a povestit despre secretele de la Fatima, despre rolul Papei Ioan Paul al II-lea şi al lui Benedict al XVI-lea în ceea ce priveşte revalorificarea exorcismelor în Biserica Catolică. Mi-a povestit despre cum a ajuns el să fie exorcist şi cum, din acest moment, viaţa lui a luat o întorsătură.

Studiase Dreptul şi apoi Teologia. Devenise preot şi exorcist oarecum din întâmplare. S-a dovedit mai apoi că a fost o fericită întâmplare. A luptat pentru a-i face pe unii preoţi şi pe unii episcopi – chiar şi pe unii cardinali – să creadă în Evanghelie. Să creadă că existenţa diavolului este un adevăr de credinţă şi cine nu crede în existenţa lor reală se situează în afara Evangheliei. A luptat pentru a se mări numărul exorciştilor în Biserică şi, mulţumită lui, în multe dieceze din lume episcopii au numit exorcişti.

Curs de exorcisme şi rugăciuni de eliberare pentru toţi exorciştii catolici

Era trist când se gândea că în multe dieceze din Biserică episcopii nu numesc exorcişti deoarece nu cred în existenţa reală a diavolului. Era trist când se gândea că în Universităţile Catolice şi în Seminare, chiar în Universităţile Pontificale nu există cursuri de demonologie. Cu toate acestea, o altă realizare a eforturilor lui este faptul că Institutul Sacerdos al Ateneului Pontifical Regina Apostolorum organizează în fiecare an un curs intensiv despre Exorcisme şi Rugăciuni de eliberare. Este un curs interdisciplinar la care sunt ţinuţi să participe toţi exorciştii şi toţi specialiştii în domeniul psihologiei care sunt implicaţi în lupta împotriva diavolului, fie exorcisme, fie doar simple rugăciuni de eliberare. Este un curs intensiv la care predau specialişti în mai multe domenii, de la criminalistică şi psihiatrie la teologie şi alte ştiinţe. Am participat la acest curs şi am rămas surprins de lucrurile complexe pe care le-am aflat. Am realizat că se vorbeşte despre un domeniu fundamental al vieţii de credinţă. De fapt… diavolul lucrează pe multe planuri. Dacă el nu ar acţiona, multe aspecte ale doctrinei şi ale moralei nu ar avea rost. Dacă diavolul nu ar fi prezent în viaţa Bisericii şi în societate, lumea ar trăi ca în Paradis. Nu ar mai exista răul în lume, nu ar mai exista invidia şi toate celelalte lucruri care atentează la bunul mers al venirii Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

Don Francesco Bamonte – cel mai bun ucenic al lui Don Amorth

Conştient de importanţa existenţei exorciştilor în biserică şi a unor preoţi formaţi pe această direcţie, Don Amorth a luptat tot timpul pentru a-i sensibiliza pe episcopi şi pe papi în vederea respectării datoriei morale de a numi exorcişti pentru fiecare dieceză. El a fondat Congresele naţionale şi internaţionale ale exorciştilor, fondând Asociaţia internaţională a exorciştilor şi creând astfel oportunităţi de întâlnire şi schimb de experienţe între exorcişti şi, desigur, momente de rugăciune comună.

Francesco Bamonte – unul dintre urmaşii de seamă ai lui Don Amorth a început să asiste la exorcismele lui Don Amorth. Acesta din urmă spunea numai cuvinte de laudă la adresa lui Bamonte, dorindu-şi să devină preşedintele Asociaţiei internaţionale a exorciştilor, lucru ce s-a şi întâmplat. Spunea Don Amorth că Francesco Bamonte este cel mai bun dintre ucenicii săi. Printre cărţile scrise de Bamonte amintesc una, care este tradusă şi în limba Română: Preasfânta Fecioară Maria împotriva diavolului în ritualul de exorcizare. A fost prezentată şi la Oradea de către prof. Univ. Dr. Renzo Lavatori, unul dintre cei mai importanţi demonologi, cel care a scris tratate de demonologie şi de către subsemnatul. De asemenea urmează în scurt timp să apară în limba română o nouă carte scrisă de el: Posesiuni diabolice și exorcism.

L-am întâlnit şi pe don Francesco Bamonte de câteva ori. Am asistat la prezentarea acestei cărţi, făcută chiar de către el, pe când eram diacon, în Colegiul Pio Romeno din Roma. Am participat la un exorcism făcut de el, la Roma, în Vinerea Mare a anului 2009. A fost unul dintre momentele în care am făcut cunoştinţă cu lumea de dincolo. Se spune că exorcismele sunt exerciţii spirituale fulger. Ei bine, eu am avut ocazia de mai multe ori să particip la astfel de exerciţii spirituale şi să-mi dau seama cât de importantă este lupta continuă cu puterile celui rău.

Lipsa credinţei – provocarea cea mai mare a bisericii din ziua de azi

Întristat de faptul că şi în Italia – ţară creştină şi catolică – s-a dus o luptă puternică împotriva crucifixelor în şcoli, din unele şcoli fiind chiar scoase, Don Amorth acuza vehement lipsa de credinţă şi depărtarea de Dumnezeu a omului din zilele noastre, atunci când vorbea atât la Radio Maria, unde avea emisiuni în mod regulat, cât şi în presa laică, ori de câte ori i se luau interviuri. Depărtarea de Dumnezeu este cauza tuturor relelor din lume.

Dacă nu este Dumnezeu pe primul loc atunci nu mai stă în picioare societatea, familia… nu stă în picioare nimic.

Diavolul nu doarme

Vorba românească spune că „Dumnezeu nu doarme” şi este adevărat. Dar la fel de adevărat este şi faptul că nici „diavolul nu doarme” niciodată, deoarece este o fiinţă spirituală şi nu are nevoie de somn. Ceea ce face, însă, este să caute în continuu portiţe prin care să intre în viaţa noastră, în gândul nostru şi să ne ispitească în fel şi chip. Reuşeşte de cele mai multe ori deoarece noi suntem slabi şi cedăm pradă ispitelor dar trebuie să ştim că suntem mai puternici decât el. Chiar dacă aparent este mai puternic în virtutea faptului că este fiinţă angelică, noi avem la dispoziţie arme suficiente pentru a-l învinge. Pentru a alunga gândurile rele, pentru a nu-i accepta propunerile de a face şi a gândi rău şi aşa mai departe. El ştie asta dar încearcă să ne facă pe noi să uităm.

Don Amorth şi Fatima

“Profeţiile de la Fatima sunt cutremurătoare”, spunea Don Amorth. În 1917 Sfânta Fecioară spunea că Războiul se va sfârşi. „Dacă sunt ascultate cuvintele mele, Rusia se va converti şi va fi pace. Dacă nu sunt ascultate cuvintele mele, sub pontificatul Papei Pius al XI-lea va fi un alt război, mai greu decât acesta”. Deci dacă se ascultau cuvintele Sfintei Fecioare, al II-lea Război mondial se putea evita. Ce a cerut Sfânta Fecioară la Fatima? Ca Rusia să fie consacrată Sfintei Fecioare. Nu s-a făcut consacrarea când a cerut-o ea. După câţiva ani, tot vizionarei Lucia, Sfânta Fecioară i-a spus: „vor face consacrarea Rusiei dar… va fi prea târziu”. A fost Papa Ioan Paul al II-lea cel care a făcut consacrarea, în 1984, fără însă a rosti numele Rusiei. Era deja prea târziu. Al II-lea Război mondial se întâmplase deja de mult.

Padre Pio – părintele spiritual al lui Don Amorth

În cei 26 de ani în care a umblat la San Giovanni Rotondo pentru a-şi vizita părintele spiritual, Don Amorth s-a îmbogăţit din experienţa şi spiritualitatea lui Padre Pio. Spunea de fiecare dată despre Padre Pio că era un om foarte primitor şi glumeţ. De altfel, aproape toate glumele pe care mi le-a spus Don Amorth le ştia de la Padre Pio. Acest lucru îl marcase de la început pe Don Amorth, iar faptul că aceeaşi fire glumeaţă am găsit-o şi eu la Don Amorth m-a bucurat tare mult.

Padre Pio devenise părintele spiritual al lui Don Amorth. Acesta din urmă a scris şi o carte despre el. Este tradusă şi în limba română: Padre Pio – Părintele meu spiritual, apărută la Editura Ihtys, Oradea în 2013.

Don Amorth – părintele meu spiritual

Unul din lucrurile cele mai interesante ale relaţiei de paternitate dintre Padre Pio și Don Amorth este faptul că acesta din urmă i-a cerut lui Padre Pio să accepte ca fiii spirituali ai săi, al lui Don Amorth, să devină automat şi fii spirituali ai lui Padre Pio sau, mai bine zis… nepoţii spirituali. Padre Pio a acceptat şi astfel toţi fiii spirituali ai lui Don Amorth au devenit şi fii spirituali ai lui Padre Pio. Eu auzisem despre acest lucru şi, pe când eram la Roma şi reuşeam să-l vizitez pe Don Amorth, i-am cerut să mă accepte printre fiii săi spirituali. Evident că nu a fost de acord la început deoarece vârsta lui era deja înaintată şi sănătatea şubredă iar paternitatea spirituală este un lucru serios care necesită întâlniri mai dese, acest lucru fiind greu de realizat pentru el. I-am spus că Padre Pio îi acceptase ca fii spirituali pe fiii săi spirituali, astfel aş fi avut ocazia să-l am ca bunic spiritual pe Sfântul Padre Pio. Atunci Don Amorth m-a acceptat între fiii săi spirituali şi astfel am devenit nepotul spiritual al lui Padre Pio.

De acum încolo, părintele meu spiritual – Don Amorth – veghează de sus asupra mea şi, împreună cu bunicul meu spiritual mijlocesc necontenit pentru harurile de care am nevoie şi de care – vă mărturisesc – mă bucur în fiecare zi.

Îi rog pe amândoi să mijlocească pentru toţi aceia care au nevoie de ajutorul divin în crâncena luptă cotidiană împotriva celui rău.

La buna vedere, iubite Don Amorth!

Pr. Anton CIOBA

Rector

Galerie media (5)

2018-04-17