Home / Articole

Articole

Cursul Festiv al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, Promoția 2023

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 15:00, Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a găzduit, în Aula Magna, cursul festiv al promoției 2023 licență și master de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

Aula Magna s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de invitați, profesori și formatori care au venit să-și arate susținerea pentru tot ceea ce a fost Promoția 2023, dar și pentru a-și lua rămas bun de la această generație minunată de studenți.

În mijlocul absolvenților a fost și în acest an Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, care a fost întotdeauna alături de studenți și profesori în momentele de sărbătoare. Astfel că, după întâmpinarea studenților în Aula Magna, PS Virgil a rostit cuvântul de deschidere al Cursului Festiv, încurajând absolvenții să privească spre viitor, să aibă încredere în Dumnezeu și să nu creadă că acesta este doar un punct final, ci că este și un nou început. În cele din urmă, Preasfințitul a transmis mult succes și multe binecuvântări de la Domnul tuturor celor care, din această zi, au devenit absolvenți.

După cuvântul Preasfințitului, conf. univ. dr. Pr. Ovidiu Horea Pop, profesor în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, a ținut cursul festiv. În discursul său, acesta a transmis celor de față câteva repere importante din istoria Bisericii Greco-Catolice din România, rolul pe care greco-catolicii l-au avut de-a lungul anilor în provinciile românești, importanța acestora pentru societatea românească, dar și suferințele la care au fost aceștia supuși din pricina identității lor religioase. Părintele și-a manifestat bucuria și încrederea că absolvenții pot să ducă mai departe cu vrednicie acest rol al greco-catolicilor.

În următoarele momente, după încheierea „lecției” captivante oferite de către Părintele Ovidiu Horea Pop, a venit și rândul absolvenților de la licență și master să se adreseze celor prezenți prin intermediul reprezentanților de an. Astfel că, pentru promoția 2019-2023 (licență), a vorbit absolventul Andrei Alexa, în timp ce pentru promoția 2021-2023 (master), a luat cuvântul pr. diacon Javier Orozco.

Pentru început, Andrei Alexa, a luat cuvântul în numele absolvenților. A transmis un mesaj de mulțumire, recunoștință și încurajare tuturor colegilor absolvenți, alături de care a parcurs acești patru ani cu multă încredere, bucurie și speranță, aducând în atenția tuturor mai multe amintiri frumoase trăite împreună, încă de la începutul anilor de studiu. Totodată, a subliniat importanța familiei și a tuturor persoanelor apropiate în viețile absolvenților, mulțumindu-le pentru faptul că au fost mereu disponibile când absolvenții au avut nevoie de ele. Continuând, Andrei s-a adresat tuturor profesorilor, de la care studenții au învățat mai ales să caute adevărul, binele și frumosul, dar și întregului personal auxiliar al Facultății de Teologie Greco-Catolică, care s-a asigurat că Facultatea dispune de toate condițiile necesare studiului și dezvoltării spirituale. Apoi, el a mulțumit în numele tuturor colegilor Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul de Oradea, pentru că a fost mereu alături de studenți și pentru că au avut multe de învățat de la Preasfinția Sa, asigurându-l că moștenirea oferită, care se remarcă prin multă iubire și caritate, nu va fi uitată niciodată. În final a transmis un mesaj tuturor studenților Facultății de Teologie Greco-Catolică, cărora le-a mulțumit pentru tot acest parcurs de comuniune și fraternitate.

Javier Orozco, absolvent al promoției 2021-2023 (master), în calitate de reprezentant al absolvenților de la master, a dorit să mulțumească tuturor colegilor și profesorilor pentru  sprijinul acordat și pentru comunitatea formată în acești doi ani de studii. Totodată, a ținut să mulțumească Preasfințitului Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, care s-a îngrijit în permanență de Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea și de studenții ei, dar și personalului auxiliar, care se ostenește de dimineață până seara pentru a asigura tot ceea ce este necesar formării și studiului.  Totodată, părintele diacon Javier a mulțumit și formatorilor și studenților de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”.

După cele două discursuri din partea reprezentanților absolvenților, a avut loc momentul prin care cheia facultății a fost înmânată de către Pop Nicolae Gabriel, absolvent al promoției 2019-2023, studentului din anul III, Levente Kovacs.  Levente, președintele Asociației Studenților și reprezentantul anului III, a mulțumit absolvenților și le-a transmis gânduri de încurajare în următoarele etape ale vieții.

În încheiere, lect. univ. dr. Ionuț Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică a adresat câteva cuvinte de rămas bun absolvenților și tuturor invitaților.

Mulțumim Preasfințitului Virgil Bercea, profesorilor, formatorilor din cadrul Seminarului din Oradea, colegilor studenți, familiilor și tuturor celor care au fost alături de noi în acești patru ani.

Felicitări tuturor absolvenților și mult succes mai departe!

Andrei ALEXA,

Absolvent

Galerie media (20)

2023-05-29