Home / Articole

Articole

Ziua persoanelor consacrate celebrată la Oradea

Sâmbătă, 02 februarie 2019, cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului a avut loc la Sanctuarul Eparhial Greco-Catolic „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Ziua Persoanelor Consacrate. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS László Böcskei împreună cu un sobor de preoți. În cadrul predicii PS László Böcskei a făcut o comparație între sărbătoarea Întâmpinării Domnului și Ziua persoanelor consacrate punând accentul pe importanța consacrării și implicit dăruirii vieții lui Hristos.

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Isus Hristos, în data de 2 Februarie. Conform tradiției ebraice, fiecare întâi născut de parte bărbătească era dus spre a fi prezentat la Templu în a 40-a zi după naștere, obicei practicat și în cazul Mântuitorului Isus Hristos. În Templu, Isus, împreună cu Iosif și Maria sunt întâmpinați de dreptul Simeon și de proorocița Ana. Conform Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte dintre traducătorii Pentateuhului (Primele cinci cărți ale VT) din limba ebraică în limba greacă. În momentul în care a ajuns la textul: „Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu” a înlocuit termenul „fecioară” cu „femeie”. Pentru gestul său, Dumnezeu i-a promis că nu va vedea moartea până ce acesta nu îl va vedea pe Mesia născut din Fecioară. În momentul în care îl ia pe Mântuitorul în brațe, el rostește rugăciunea: „Acum slobozește pe robul Tău Stăpâne după cuvântul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și mărirea poporului Tău, Israel.”

Nu întâmplător, în această zi se sărbătorește în Biserica Catolică, Ziua persoanelor consacrate. Instituită de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în anul 1997, Ziua persoanelor consacrate are scopul de a aminti Bisericii cât de importante sunt și care este rolul acestor persoane în viața ei. Fie că vorbim de monahi, care au rolul de a sluji Biserica prin rugăciune și contemplație, după modelul primilor Părinți ai pustiului (Pahomie, Antonie cel Mare, Macarie Egipteanul, etc.), fie că vorbim de ordinele și congregațiile apărute mai recent în occident (Franciscani, Dominicani, Carmelitani, etc.), care au rolul de a trăi în mijlocul comunității și de a răspunde la nevoile oamenilor, toți aceștia au ales într-un moment al vieții lor să spună „DA” chemării lui Dumnezeu.

De-a lungul istoriei, cele mai reprezentative fețe ale Bisericii Catolice au fost tocmai persoanele consacrate, preoți și nu doar. Aici îl putem aminti pe Georges Henri Lemaître, preot catolic și cercetător belgian care a inițiat teoria Big-Bang-ului, Nicolaus Copernic, preot catolic și cercetător care a descoperit legea heliocentrismului în sec XVI, Gregor Mendel, preot catolic și călugăr augustinian ceh, care este supranumit fondatorul geneticii, și mulți alții.

Biserica, prin intermediul acestor persoane consacrate, a reușit de-a lungul timpului să dea un răspuns problemelor pe care le întâmpinase și de asemenea să aducă un aport important la cultura europeană așa cum o știm noi astăzi. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, vorbind despre importanța Zilei persoanelor consacrate, spunea: „Scopul acestei zile este triplu: în primul rând, de a răspunde la nevoia de a aduce mai multă laudă Domnului și de a-i mulțumi pentru darul vieții consacrate, ce îmbogățește comunitatea creștină cu bogăția harismelor lor și cu roadele edificării atâtor vieți date total cauzei Împărăției. Nu trebuie să uităm că viața consacrată, pe lângă faptul că este un angajament al omului, este un dar primit de sus. În al doilea rând, această zi are scopul de a promova cunoașterea și stima vieții consacrate ca parte a poporului lui Dumnezeu. În al treilea rând, privind direct la persoanele consacrate, invitate la a exprima în comun și solemn minunile pe care Dumnezeu le-a făcut în viața lor, pentru a descoperi cu mai multă claritate razele credinței prin frumusețea divină difuzate de Spiritul Sfânt în modul lor de viață și pentru a ține mai mult conștiința vie a misiunii lor indisolubile în Biserica Universală.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul László Böcskei, împreună cu soborul de preoți, călugări și persoane consacrate, au pornit în procesiune spre Mănăstirea Franciscană, unde a avut loc o agapă frățească și diverse activități.

Cladiu BAIDOC

ANUL IV

2019-03-27