Hristos a Înviat!
Cu bucurie anunțăm vizita seminariștilor de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ”Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” pe plaiurile din Blaj, la Muzeul Unirii din Alba-Iulia și în comuna Rădești cu ocazia lansării volumului omagial în memoria episcopului de Oradea, Demetriu Radu.
Vizita a avut loc în zilele de 27 și 28 mai: în prima zi, pe parcursul serii, am fost primiți cu ospitalitate de către dragii noștri colegi de la Blaj, iar după o cină împreună am petrecut câteva ore de amurg în „Mica Romă”. În dimineața zilei de 28 mai am celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană a Blajului cu un sobor de preoți din Blaj și Oradea.
La Alba-Iulia am participat la lansarea volumului omagial Demetriu Radu în Sala Marii Uniri, marcând așadar 104 ani de la mutarea la Cer a episcopului nostru, într-un loc ce a marcat o istorie națională la care ierarhul și-a adus un aport impresionant, fiind printre altele Vicepreședinte al Adunării Naționale de la 1918 și senator de drept în Parlamentul României, până la fatidicul atentat cu bombă din 8 decembrie 1920, în care acesta și-a pierdut viața.
Cuvântul de deschidere al evenimentului a aparținut Preasfinției Sale, Virgil Bercea, episcop de Oradea, care ne-a îndemnat să urmăm cu statornicie exemplul episcopului Demetriu Radu, evidențiind efortul său supraomenesc de a ctitori așezăminte și de a călăuzi unitatea și credința românilor de pretutindeni. Volumul îngrijit de pr. prof. dr. Alexandru Buzalic, pr. dr. Ciprian Robotin și d-na Rodica Indig, consilier cultural al Eparhiei de Oradea, a fost prezentat de către pr. prof. univ. Cristian Barta, decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. Ne-am mai bucurat de prezența PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a autorităților locale, a elevilor de la liceele orădene „Iuliu Maniu” și „Don Orione” și a multor alte persoane interesate.
Apoi, cu un sobor de preoți condus de către cei doi episcopi, am ajuns la Rădești, satul natal al lui Demetriu Radu, unde s-a oficiat Parastasul în Biserica „Pogorârea Sfântului Spirit”, ctitorie a acestuia, în prezența unui număr impresionant de credincioși, a autorităților locale și a reprezentanților bisericilor ortodoxă și reformată din sat. Procesiunea s-a încheiat la casa memorială a ierarhului, unde a fost dezvelită placa comemorativă. La final, după o agapă frățească, ne-am întors plini de har și speranță la Oradea.
Răzvan PAȘCA,
Anul I