Cei 16 rectori ai seminarelor greco-catolice ucrainene, membrii ai Comisiei Patriarhale pentru cler a Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, s-au reunit la Roma, la întâlnirea anuală, în perioada 12-15 mai 2024. La deschiderea lucrărilor comisiei a participat și Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea.
În cadrul întâlnirii, care s-a desfășurat pe parcursul a mai multe zile, rectorii prezenți, conduși de către PS Bohdan Danylo, Episcop al Eparhiei Sf. Iosafat din Parma, SUA, Președintele Comisiei Patriarhale pentru cler, au avut sesiuni de lucru și discuții, împărtășiri despre realitățile și provocările actuale, precum și sesiuni formative cu privire la chestiuni actuale ale societății dar și vizite în locurile importante din Roma.
Între sesiunile de lucru se găsește și cea în care s-a abordat subiectul abuzurilor în biserică, alte chestiuni de actualitate din Biserica Universală, dar și situații referitoare la abordarea problematicii războiului și a asistenței pe care Biserica (preoți, seminariști și laici) o oferă celor care au pierdut pe cineva în război, a soldaților de pe câmpul de luptă dar și a soldaților care se găsesc în spitale, în urma rănilor de pe câmpurile de luptă.
Pe lângă întâlnirile de lucru, momente importante și de împărtășire au fost vizitele pe care comisia le-a făcut la Vatican – întâlnirea cu Papa Francisc, participarea la Audiența Generală a Sfântului Părinte, celebrarea liturgică în Capela sub altarul căreia se găsește trupul Sfântului Iosafat, episcop greco-catolic ucrainean, din incinta Bazilicii Sfântului Petru, vizita la Dicasterul Vaticanului pentru Bisericile Orientale și întâlnirea cu Eminența Sa, Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului. De asemenea vizita rectorilor la Ambasada Ucrainei și la Bazilica Sfânta Sofia din Roma au fost momente de întâlnire cu oficialii ucraineni dar și cu membrii comunităților de ucraineni care trăiesc în Roma.
Lucrările comisiei s-au desfășurat la Colegiul Sf. Iosafat din Roma, care se găsește pe Colina Gianicolo, chiar lângă Colegiul român, Pio Romeno.
Întâlnind pe rectorii greco-catolici din Ucraina și din diaspora, părintele rector de la Oradea s-a întreținut cu ei, pe mulți dintre ei cunoscându-i de la întâlnirile rectorilor greco-catolici din Europa care s-au desfășurat în diversele țări, inclusiv România (Oradea), înainte de pandemie. Aceste întâlniri se vor relua, întrucât există dorința continuării comuniunii și cunoașterii reciproce începute în urmă cu câțiva ani. Mare a fost bucuria când unul din rectorii din Statele Unite ale Americii și-a amintit de cursurile de drept canonic pe care i le-a predat la Roma, în anii 70, Monseniorul Ștefan Benția, alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno, ramas la Roma după instalarea regimului comunist în România și pe care părintele Anton l-a cunoscut, fiind prezent la Roma în momentul când, la 93 de ani (22 septembrie 2011), Mons. Benția a plecat la Domnul.
Rectorul Seminarului din Lviv, Pr. Ihor Boyko, prieten al seminarului nostru, a discutat cu părintele Anton despre situația în care se găsesc seminarele din Ucraina: cum fac față actualelor provocări cauzate de război și cum decurge procesul formativ actual. Există seminariști care nu și-au mai văzut tatăl sau frații de când a început războiul întrucât aceștia sunt pe front. Unii nu mai știu nimic de rudeniile lor de pe front. Alții fac voluntariat în spitalele de copii afectați de război și în cele în care se află soldații mutilați pe câmpurile de luptă. Cu toate acestea, încrederea în Dumnezeu și speranța sunt cele care îi ajută să meargă înainte și să vadă dincolo de război. Iar în această perioadă, se adaptează realității care le impune să-l ducă pe Dumnezeu acolo unde este mai mare nevoie de El.
Redacția