Pe 7 octombrie a. c., în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea a avut loc inaungurarea Anului Academic 2024-2025. La eveniment au participat PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, Pr. Cristian Barta, decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, domnul prof. dr. Ionuț Popescu, director al departamentului de Teologie Greco-Catolică Oradea, Pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, doamna vice-primar Antonia Nica, alături de corpul profesoral, seminariști și alți invitați.
Inaugurarea Anului Academic a debutat prin slujba de Te Deum celebrată de eparhul locului, la care a cântat Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). S-a cerut bunului Dumnezeu harul și ocrotirea în noul an universitar, inspirația și puterea de a pătrunde și a înțelege tainele Sale.
A urmat discursul introductiv al domnului profesor Ionuț Popescu, care le-a urat «Bun venit!» tuturor și a prezentat cele două tablouri expuse în Aula Magna, reprezentându-i pe Episcopul Ignație Darabant, fondatorul Seminarului Teologic, și pe Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu, în timpul căruia această instituție a fost ridicată la rangul de Academie Teologică.
În deschiere, Preasfinția Sa Virgil a transmis celor prezenți un cuvânt de suflet:
„Suntem din nou la început de an universitar… Trec anii și de fiecare dată ne întâlnim la această deschidere cu emoție. Personal, vă spun că am avut emoții când am pășit aici. Celebrăm 100 de ani de când Seminarul nostru a primit rangul de Academie Teologică și mă bucur că suntem împreună astăzi, vă mulțumesc tuturor că ați venit special pentru această deschidere! Vă îndemn să facem parte din timpul pe care-l trăim, fiindcă ne ancorăm într-un trecut care ne dă sens, dar nu reușim să trăim prezentul și este foarte probabil să greșim, adesea, perspectiva. Este un început de nou an academic care ne așteaptă. Ce dorim de la acesta? Cu siguranță studenții vor afla multe lucruri noi și, pe an ce trece, încercăm să fim mai profunzi sufletește. În același timp trebuie să fim ancorați în realitatea pe care o trăiește Biserica. În contextul în care noi deschidem noul an universitar, la Roma are loc un Sinod despre sinodalitate pe tema «Comuniune, participare și misiune». Totodată ieri, Sfântul părinte a numit 21 de cardinali. Noi ne încadrăm în aceste trei cuvinte: fiindcă prin comuniune îl căutăm zilnic pe Domnul și suntem în comuniune cu ceilalți, toți trebuie să participăm la viața bisericii. Papa insistă pe acest lucru, iar misiunea nu înseamnă neaparat că trebuie să mergem în Africa, Asia sau America de Sud – trebuie să simțim misiunea la care fiecare dintre noi este chemat. Reușim să simțim și să trăim această misiune? Atunci când L-am cunoscut pe Domnul să-L dăruim și altora, făcându-L cunoscut prin comportamentul și prin maniera personală a fiecăruia dintre noi. Trăim în comuniune cu cei de atunci [referindu-se la cei care au deschis Academia de Teologie Greco-Catolică în urmă cu 100 de ani] și în același timp participăm astăzi în a crea o țintă, o perspectivă pentru viitor. Eu vă doresc ca în acest început de an universitar să vă gândiți la aceste trei lucruri și să încercați, fiecare în interiorul lui, să meditați cum reușiți să puneți în practică comuniunea, participarea și misiunea. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, profesori, studenți și preoți!”.
A urmat cuvântul omagial al Pr. Prof. Univ. Dr. Habil. Cristian Barta care și-a exprimat bucuria de a participa la un eveniment important atât din perspectiva unei comemorări istorice, cât și a unei continuități pe care o putem observa în prezent.
„Aniversăm 100 de ani de la întemeierea Academiei Teologice Greco-Catolice la Oradea și în mod fericit a fost stabilită astăzi data deschiderii noului an universitar. O alegere fericită fiindcă riscăm de multe ori să ne refugiem, să rămânem blocați în multe comemorări, evenimente, personalități care merită să fie omagiate. Noi cei care suntem prezenți aici merită să ne implicăm în prezent. 100 de ani de Academie Teologică sub semnul recunoștintei care a fost înființată într-o perioadă în care societatea românească căuta să se așeze aici în Oradea și pretutindeni în România Mare, într-o perioadă în care era în căutarea unei identități, Academia Teologică a reușit să facă foarte mult în această privință. Ce a însemnat aceasta în formarea preoților, a acelora ce au devenit lideri spirituali în comunitățiiile lor, cât de mult a însemnat Academia Teologică pentru cei care au trăit anii de persecuție, probabil dacă n-ar fi existat un învățământ de calitate și o formare spirituală înaltă, probabil că și mărturiile de credință și rezistența în fața opresiunii comuniste ar fi fost mai mică. Din fericire am avut la Oradea, ierarhi luminați, preoți și formatori, profesori foarte bine pregătiți și în consecință stundeții s-au ridicat la înălțimea provocărilor timpului.”
La rândul său, Pr. Conf. Univ. Dr. Horea Ovidiu POP a susținut conferința „Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea – 100 ani” prezentând istoria ilustrată a Seminarului și a Academiei de Teologie făcându-i pe cei prezenți să retrăiască mici frânturi din obiceiurile și trăirile vremii.
În încheiere, Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Alexandru BUZALIC a prezentat cartea „Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Scurtă Istorie a unui institut de educație românesc” scrisă de istoricul și cercetătorul Silviu Sana, apărută la Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2024. Autorul, în calitate de cercetător științific senior la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, a susținut apoi în plen conferința „Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Repere identitare și spirituale pentru prezent și viitor.” – asupra căreia vom reveni cu mai multe detalii.
Mult succes studenților teologi în noul An Universitar și „La mulți ani, Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea!” cu prilejul acestei aniversări centenare.
Sursa: Biroul de Presă EGCO
www.egco.ro
Cristian Ciulea