Home / Articole

Articole

Comunitatea Seminarului din Oradea a dus Vestea cea Bună a Nașterii lui Isus la Paris

Noi umblăm a colinda/De la o casă la alta

Să aducem Vestea bună/După datina străbună.

Respectând datina, am pornit și noi, comunitatea Seminarului orădean, cu uratul. Și cum ne place atât de mult să cântăm colinde, nu ne-am limitat la casele noastre, ci am mers și la cei din depărtate zări, oprindu-ne tocmai la Paris.

Astfel, după o lungă călătorie precum cea a magilor, ne-am văzut ajunși în noaptea zilei de vineri, 8 decembrie, în orașul iubirii, onorând invitația rectorului Misiunii greco-catolice române din Paris, pr. Mihai Marina.

Timpul de vizită a orașul a fost din nefericire prea scurt, întrucât lista de obiective, atât turistice, cât și pastorale era încărcată. Primul popas a fost bazilica Sacré-Cœur. Construită în stil neobizantin, bazilica reprezintă o minunăție arhitecturală prin mozaicurile, picturile și vitraliile sale și oferă o priveliște deosebită prin amplasarea sa pe colina Montmartre, astfel încât nu puteam omite vizitarea ei.

Imediat după aceea ne-am îndreptat către Capela Notre-Dame de la Médaille Miraculeuse pentru a celebra Sfânta Liturghie, împreună cu pr. Alin Cîndea și pr. Andrei Roman SJ. La celebrare au participat alături de noi o parte numeroasă a comunității de români, pelerini, dar și credincioși localnici. După slujbă, ne-am bucurat de prezența sorei Magdalena Hârbu din Compania Fiicelor Carităţii ale Sfântului Vincențiu de Paul care ne-a oferit un tur al complexului de pe 140 rue du Bac, precum și o scurtă istorie a medaliei miraculoase, incluzând aparițiile Sfintei Fecioare și activitatea sfintei Catherine Labouré.

Gazda noastră din prima seară a fost parohia romano-catolică Notre-Dame d'Auteuil, o comunitate numeroasă și activă, cu o biserică minunată. Acolo am încercat să transmitem emoția Crăciunului românesc, cântând câteva colinde. Seara am încheiat-o cu o scurtă plimbare pe Champs-Élysées, parcurgând frumoasele străzi ale Parisului până la Turnul Eiffel, acolo unde camerele foto au fost serios puse la treabă.

Ziua de duminică, 10 decembrie, a fost rezervată pentru Sfânta Liturghie împreună cu comunitatea Misiunii din Paris, alături de care am participat și la o serbare de Crăciun a copiilor și pe care i-am colindat din suflet, amintindu-le de frumusețea sărbătorilor de acasă.

Spre finalul zilei am pornit din nou la drum pentru a ne întoarce acasă. Traseul ne-a permis să mai adăugăm pe lista de colindat și Parohia Greco-Catolică Română din Wiener Neustadt, unde am fost așteptați de către părintele Felician Vladu, alături de care am celebrat Sfânta Liturghie. Impresionantă a fost biserica, închinată sfântului Leopold, a cărei acustică minunată ne-a surprins pe toți. Am profitat de această ocazie pentru a face o scurtă vizită și în Viena și să vedem o parte din cuceritoarele târguri de Crăciun din oraș.

Am ajuns la Oradea puțin obosiți, dar mult mai bogați. Bogați, deoarece această experiență a unit grupul și a întărit relațiile dintre noi. Bogați, deoarece am cunoscut o comunitate numeroasă și puternică de credincioși români greco-catolici. Bogați, deoarece am putut să ducem vestea Nașterii Mântuitorului prin vocile noastre într-un loc deosebit, unde oricine și-ar dori să ajungă măcar o dată. Mulțumim tuturor celor care au avut această inițiativă și s-au ostenit pentru a se realiza: părintelui Mihai și părintelui Alin, gazdele noastre împreună cu comunitatea din Paris, dar și părintelui rector Anton și echipei de formatori a Seminarului.

Să dăm așadar mărire lui Dumnezeu, rugându-L să îi binecuvânteze pe toți binefăcătorii noștri și să dea pace tuturor oamenilor de bunăvoință!

Crăciun cu bucurie!

Pr. Antoniu SUCIU

Administrator Seminar

Galerie media (30)

2023-12-21