Home / Stiri

ŞTIRI

Vizita comunităților greco-catolice din Madrid și Mestre

În pelerinajul nostru Madrid-Roma am avut șansa -ca seminariști- să participăm, în ultima duminică din 2018, la Sfânta Liturghie greco-catolică în comunitatea românească din Madrid, iar data de 7 ianuarie 2019 la Sfânta Liturghie din Parohia greco-catolică românească din Mestre-Veneția.

În Madrid am fost întâmpinați de părintele Vasile Buda și de comunitatea acestuia. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele rector care a ținut și cuvântul de învățătură și de către părintele Vasile Buda, parohul comunității. A fost animată de către Corul Seminarului Schola Cantorum. La finalul acesteia corul a ținut un scurt recital de colinde. Toate înspre mai marea bucurie a credincioșilor, pentru care, prezența unui grup de seminariști români în mijlocul lor, a fost o noutate. Drept mulțumire, părintele rector a înmânat preotului paroh Medalia Jubiliară a Seminarului nostru, în amintirea celor 225 de ani de la fondare, aniversați anul trecut. Totul s-a terminat cu o agapă frățească pregatită de credincioșii din parohie, timp în care seminariștii au avut ocazia să vorbească cu enoriașii, să le afle istoria -ba chiar mai mult- unii au reușit să își găsească consăteni printre ei.

În Mestre-Venezia, am fost primiți de către părintele Vasile Barbulovici, paroh al uneia dintre cele mai vechi comunități de români înființate în Italia. Bucuria revederii a fost și mai mare deoarece părintele Barbulovici este unul dintre prietenii și binefăcătorii seminarului orădean.

Realitatea întâlnită în aceste comunități, nu este prea cunoscută... Regăsim români cărora nu le este foarte ușor, deoarece dorul de casă și de țară îi macină, însă mai găsesc o speranță în stâlpul principal care este Dumnezeu. Pentru ei, întâlnirea de la Biserică este importantă și pentru că pot să își exprime crezul în propria limbă și în propriul rit.

Sabin CICȘA,

Anul IV

Galerie media (10)

2019-02-17