Home / Stiri

ŞTIRI

Vizita Preasfințitului John Michael Botean la Oradea

 

Sub egida Centenarului Marii Uniri și cu ocazia întrunirii Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, reunit la Blaj în sesiunea ordinară de toamnă în perioada 29-31 octombrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea s-a putut bucura de vizita Preasfințitului John Michael Botean, episcop al Eparhiei Greco-Catolice Române de Canton, Ohio, SUA, acesta din urmă fiind însoțit de Vicarul General al aceleași Eparhii, Părintele Iuliu Vasile Muntean.

Episcopia Greco-Catolică Română din Canton se află sub patronajul Sfântului Gheorghe și are jurisdicție teritorială peste toate Statele Unite ale Americii și întreaga Canada. Preasfințitul John Michael Botean este întâi-stătătorul acestei episcopii – ca administrator apostolic, numit în anul 1993, după retragerea antecesorului său, PS Vasile Pușcaș și apoi ca episcop, din anul 1996. Reamintim ziua de 26 martie 1987, când Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat Exarhatul Apostolic pentru românii bizantini din SUA la rang de Eparhie.

Pe parcursul zilelor petrecute la Oradea, PS John Michael și pr. Iuliu Muntean au efectuat diferite vizite pastorale și s-au unit în rugăciune alături de credincioșii a diferite parohii din cadrul Eparhiei de Oradea. A celebrat Sfânta Liturghie duminică 28 octombrie, în Sanctuarul Eparhial ”Maica Domnului” Oradea; a vizitat Palatului Episcopal (devastat în urma incendiului din data de 25 august) în data de 2 noiembrie; a celebrat Sfânta Liturghie, duminică 4 noiembrie, la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Șumal; a vizitat Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Băile Felix.

Un alt moment important din cadrul vizitei Preasfinției Sale la Oradea a fost comemorarea, la 20 de ani de la trecea întru Domnul, a părintelui Alexandru Muntean (tatăl părintelui Iuliu Muntean). Evenimentul a fost marcat în seara zilei de joi 1 noiembrie, prin celebrarea Slujbei Parastasului pentru sufletul părintelui Alexandru Muntean, în capela seminarului. Slujba Parastasului a fost oficiată de PS John Michael, împreună cu dânsul concelebrând părintele Vicar Iuliu Muntean și părintele Rector Anton Cioba. A fost animată de seminariștii orădeni și au participat membrii ai familiei părintelui Alexandru: soția, copii, nepoți și strănepoți, dar și prieteni și apropiați.

Părintele Alexandru Muntean s-a născut la data de 24 noiembrie 1924 în județul Alba. În anul 1969 a absolvit școala de meserii din Blaj iar în 1972 a absolvit Liceul de Cultură Generală din Târnăveni obținând diploma de bacalaureat. Timp de 20 de ani a lucrat ca excavatorist, lăcătuș mecanic și conducător auto; devine muncitor specialist treapta a II-a urmând ca mai apoi, datorită meritelor sale, să fie decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a. A fost căsătorit și a avut 11 copii.

Urmează studiile de filozofie-teologie în catacombe, fiind hirotonit preot în secret în data de 29 august 1973 de către Preasfințitul Iuliu Hirțea. În perioada comunismului își desfășoară activitatea pastorală în clandestinitate, mai ales în Oradea, ca preot confesor. Datorită credinței sale, este închis timp de șase ani după gratii însă nu dorește răzbunare fiind un om al altruismului și al păcii; refuză vehement să vorbească despre perioada petrecută în închisoare deoarece ar fi însemnat să continue războiul (conform spuselor fiului său pr. Iuliu Muntean).

După repunerea în libertate a Bisericii Greco-Catolice, este numit capelan al Spitalului Județean din Oradea și, printre altele, părinte spiritual al Institutului Teologic de la Oradea (actualul Seminar Greco-Catolic). La data de 22 septembrie 1998 a adormit întru Domnul la spitalul pe care el însuși l-a slujit cu perseverență exemplară.

Prezența Preasfințitului John Michael și a Părintelui Iuliu în mijlocul nostru a fost, ca de fiecare dată, o binecuvântare. Au fost momente de împărtășire, de cunoaștere reciprocă și, desigur, de comuniune frățească. PS John Michael ne-a mărturisit că la noi se simte ca acasă. Le mulțumim pentru prezență și pentru tot sprijinul pe care îl oferă Seminarului nostru și... îi mai așteptăm pe acasă!

Sergiu CHIRILOAEI

Anul II

Galerie media (14)

2018-11-02