Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Vasile, Grigore și Ioan a fost din nou gazda unui eveniment desfășurat în perioada 14-15 mai a.c. Este vorba de Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești organizată de Asociația Studențească Coriolan Tămâian Oradea, având anul acesta o temă foarte provocatoare, anume Biserica între Tradiție și modernitate.
Sesiunea de comunicări a început joi 14 mai cu salutul de bun venit al părintelui rector al Seminarului, Anton Cioba. Din partea Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, directorul departamentului, lect. univ. dr. Ionuț Popescu, a susținut un scurt cuvânt introductiv, punctând importanța desfășurării a astfel de activități în cadrul universitar și încurajând implicarea studenților în astfel de manifestări culturale.
Printre cei care au susținut lucrări la acest simpozion s-au numărat studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Greco-Catolică din cadrul UBB, Departamentul Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, Departamentul Blaj, Școala Doctorală de Teologie și Studii Religioase, Universitatea din București, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, Departamentul Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea.
Ca în fiecare an, programul nostru a cuprins și momente de o însemnătate aparte. Mă refer, în primul rând, la conferința de joi seara a părintelui Renzo Lavatori, profesor de teologie dogmatică al Universității Pontificale Urbaniana și profesor invitat al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Don Renzo a realizat un deosebit ex-cursus, analizând tema sesiunii prin trei momente: textul biblic, vocea Sfinților Părinți și reflexia teologică.
De asemenea, vineri seara am avut bucuria de a ne delecta cu un concert de muzică susținut de d-na prof. drd. Lavinia Dragoș la pian și tânăra studentă, soprana Roxana Pop.
În final, PS Virgil Bercea a înmânat participanților certificate de participare și cărți, drept răsplată pentru munca depusă în pregătirea și susținerea lucrărilor.
Mulțumim participanților și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment, în special Preasfinției sale Virgil, pentru susținerea pe care ne-a acordat-o și pentru bucuria de a fi fost prezent alături de noi. Mulțumim părintelui Cristian Bălănean, precum și editurii Galaxia Gutenberg – părintelui Silviu Hodiș, pentru cărțile dăruite participanților.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, prin Asociația Studențească Coriolan Tămâian Oradea, în colaborare cu Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Vasile, Grigore și Ioan.
Antoniu SUCIU
Anul III