Home / Stiri

ŞTIRI

Sesiune de comunicări științifice - 2008

În zilele de 14-15 marie a.c. a avut loc Sesiunea de comunicări studențești a studenților Departamentului de Oradea a Facultății de Teologie greco-catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca.

Este o tradiție a Facultății de Teologie greco-catolică a organiza, pe lângă activitățile științifice ale profesorilor - simpozioane și sesiuni de comunicări și activități științifice studențești, în toate cele trei Departamente ale sale: Blaj, Cluj, Oradea.

În acest an tema sesiunii a fost: „Provocările tânărului creștin într-o Europă secularizată”. Au fost invitați studenți de la Facultățile de Teologie romano-catolică, ortodoxă, reformată, baptistă și greco-catolică din toată țara. Au răspuns pozitiv invitațiilor noastre Facultățile de Teologie ortodoxă din Timișoara și Alba Iulia, Institutul teologic romano-catolic din Alba Iulia și Departamentele din Blaj și Cluj ale Facultății de teologie greco-catolică. În total au fost prezentate 16 lucrări. Alte Facultăți de teologie și-au motivat absența prin organizarea exercițiilor spirituale anuale și a altor activități din Postul Mare, dar au fost încântați de invitație, anunțându-și disponibilitatea pentru colaborarea ulterioară la nivel de studenți.

Programul s-a desfășurat pe parcursul celor două zile 14-15 martie, având în componență și diferite momente culturale precum vizitarea Expoziției Holodomor (moartea prin înfometare a peste 10 milioane ucrainieni în foametea din anii 1932-1933), Gulagul Românesc, expoziție care s-a aflat în Oradea până vineri, 14 martie a.c. și vizitarea muzeului Iosif Vulcan din Oradea precum și a catedralei greco-catolice „Sfântul Nicolae”, a catedralei ortodoxe „Biserica cu lună” și a bisericii romano-catolice „Sfântul Ladislau”, biserici care se află în centrul orașului la o distanță de aproximativ 100 de metri, constituind vârfurile unui triunghi imaginar. Ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe Decanul Facultății noastre, pe PS Virgil Bercea, care a deschis oficial lucrările Sesiunii, precum și ceilalți profesori ai aceleiași Facultăți.

Un alt aspect important este cel al rugăciunii comune a studenților teologi de la celelalte Facultăți de Teologie împreună cu seminariștii greco-catolici orădeni, în capela Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, momentele rugăciunii fiind cele care ne-au dat încredere făcându-ne să realizăm din nou faptul că suntem fii aceluiași Tată. Ne-am rugat împreună la Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur dar și la Liturghia Darurilor Înainte Sfințite de vineri seara.

Lucrările s-au încheiat sâmbătă după-amiază prin acordarea diplomelor de participare a studenților care au conferențiat și salutul din partea Directorului de Departament, dl. Ionuț Popescu, transmis prin reprezentantul studenților Anton Cioba.

Această activitate științifică și culturală a avut un impact deosebit atât asupra studenților oaspeți, pentru care a fost o provocare semnificativă, cât și pentru studenții orădeni. Mulțumim pentru sprijinul acordat în realizarea acestei activități Episcopiei greco-catolice de Oradea, Editurii Ihtys, Revistei Familia, domnului Antonio și domnului Claudiu Ardelean.

Anton CIOBA

Galerie media (13)

2008-03-15