Home / Stiri

ŞTIRI

Sabin Cicșa: experiență estivă în Boara Polesine - Italia

În vara trecută am avut binecuvântata șansă de a face o experiență pastorală în Italia, mai exact în cele trei parohii unde Pr. Giuliano Gulmini este paroh. Pr. Giuliano este un preot care de 12 ani colaborează cu Eparhia de Oradea și în fiecare vară primește câte un seminarist în parohie. În majoritatea timpului am fost prezent și am activat cu precădere, într-una dintre parohii, mai exact în Boara Polesine. Activitatea mea în Italia a constat în vizitarea bolnavilor, a familiilor și, evident, participarea la toate oficiile liturgice. Una dintre experiențele foarte frumoase și utile, unde am participat „cu normă întreagă” a fost Grest-ul. 

Timp de patru săptămâni, în fiecare după-masă, de luni până vineri, copiii din parohie, împreună cu animatorii care îi supravegheau, se întâlneau, se rugau, se jucau, cântau și chiar învățau împreună. Pe parcursul acestei activități am reușit să leg prietenii cu toți, animatori și copii, devenind unul de-al lor. M-au primit cu caldură în grup și mi-am dat seama că nu este o mai mare satisfacție ca atunci când la finalul zilei, când toți pleacă la casele lor, să vezi cum un copil te îmbrațișează și îți spune că de-abia așteaptă sa te vadă a doua zi.

Stând aproape de Don Giuliano, am învățat că o comunitate se construiește în timp și nu doar de la altar prin vorbe și prin teorie. Trebuie să cobori de la amvon și să fii unul dintre ei, să fii alături de turma pe care Dumnezeu ți-o încredințează pentru a o conduce spre El. Am observat că într-o societate în care totul este tehnologizat, în care divorțul este ceva comun, iar alte concepte imorale sunt prezentate ca și valori, în parohii este nevoie de preoți activi, capabili și cărora ar fi bine să nu le lipsească o doză de cunoștințe psihologice. A fi capabil nu înseamnă doar a avea cât mai multe studii sau a fi dotat cu o inteligență superioară, ci a știi cum să îmbini această teorie cu realitatea actuală deoarece, astăzi, oamenii au nevoie de un preot care să le fie aproape în orice fel de împrejurări și care să-l aducă pe Dumnezeu în mijlocul lor. O comunitate care îl are în centru pe Hristos, care se roagă împreună, care are activități împreună și care îi cere sfatul preotului în orice problemă considerându-l instrumentul lui Dumnezeu, este o comunitate vie și care va rezista în timp și în fața oricărei probleme care se ivește.

Această experiență mi-a adus o mare bucurie în suflet și sunt convins că mă va ajuta pe viitor, deoarece a fost un timp binecuvântat în care mi-am făcut prieteni noi, am văzut realitățile dintr-o parohie de rit latin și am învățat multe lucruri noi pe care sper să le pot aplica și eu atunci când Dumnezeu mă va chema la o astfel de misiune.

Sabin CICŞA

Anul III

Sabin CICȘA

2018-03-04