Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Eparhia de Lugoj

Sub egida Jubileului aniversar al celor 225 de ani de existență a Seminarului Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea, seminariștii orădeni împreună cu formatorii lor și însoțiți de păstorul Eparhiei de Oradea, PS Virgil Bercea, au făcut un pelerinaj în Eparhia de Lugoj, ajungând astfel să încheie ciclul vizitelor în Eparhiile Bisericii Greco-Catolice din România.

Hramul Catedralei din Lugoj

Unul din momentele solemne ale pelerinajului nostru a fost celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești în Catedrala Lugojului, care și-a serbat hramul. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Rusaliilor a fost celebrată de către PS Virgil Bercea și de către PS Alexandru Mesian. Prezența seminariștilor la această sărbătoare a fost un motiv de bucurie atât pentru ierarhul locului cât și pentru credincioșii lugojeni. Seminariștii au animat câteva momente în cadrul Sfintei Liturghii dar și procesiunea în jurul Catedralei și sfințirea spicelor, a darurilor și a holdelor, celebrare făcută în fața Catedralei.

 Rugăciuni la Sanctuarului de la Scăiuș, închinat Sfintei Fecioare

În cursul duminicii de Rusalii, după-amiaza, comunitatea seminarului a vizitat Sanctuarul marian de la Scăiuș, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934. Părintele Ilie Hasciar, parohul comunității, ne-a așteptat și întâmpinat ca pe niște adevărați pelerini, vorbindu-ne despre minunea din jurul icoanei Sfintei Fecioare, despre comunitatea din Scăiuș dar și despre experiența lui de preoție. Ne-a arătat de asemenea și vechea biserică, cea în care se afla icoana în momentul în care a vărsat lacrimi. În fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului am cântat toți împreună o parte din rugăciunea Acatistului după care, fiecare a venerat icoana, adresând Preacuratei rugăciunile ce le purta în inimă.

 Vizita Mănăstirii Preasfintei Treimi din Giroc

De la Scăiuș ne-am îndreptat spre Mănăstirea Sfintei Treimi din comuna Giroc, care, de asemenea, își serba hramul. Am ajuns în timpul Vecerniei plecării genunchilor, celebrată de PS Virgil Bercea. După celebrare, părintele ieromonah Isaac ne-a prezentat istoria comunității monahale care este în extindere, atât fizic vorbind cât și la nivel de comunitate. Ne bucurăm că am putut să-i vizităm la mănăstire și pe cei doi călugări tineri, fr. Anastasie (Andrei Duma) și fr. Ieremia (Iulian Bogluț) care sunt alumni ai seminarului nostru. După prezentarea făcută de părintele Isaac, ne-am întors la Lugoj, acolo unde gazda noastră bună, PS Alexandru Mesian, ne aștepta pentru a lua împreună masa de cină. De menționat faptul că pe parcursul acestui pelerinaj ne-am bucurat să fim găzduiți cu atâta căldură sufletească de către PS Alexandru Mesian, Episcopul de Lugoj, chiar în structurile Episcopiei pe care, cu onoare, o păstorește.

 Un fost seminarist orădean a devenit preot la Timișoara

A doua zi de Rusalii, comunitatea seminarului nostru a fost prezentă în Parohia Sfinții Petru și Pavel din Timișoara, alături de Preasfințiile lor Alexandru și Virgil. Pe lângă bucuria ocazionată de vizita obișnuită pe care păstorul Eparhiei de Lugoj o face în diferite parohii în a doua zi a Praznicelor, cei prezenți au trăit niște momente de har deosebite. Absolventul Seminarului Teologic din Oradea, diaconul Bogdan Silviu Moisa, a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor Preasfințitului Alexandru Mesian. La eveniment, pe lângă familia și prietenii neo-hirotonitului, au fost prezenți și diferiți credincioși din Timișoara și împrejurimi. Pe lângă cei doi ierarhi au fost prezenți și numeroși preoți din țară și străinătate: pr. Angelo Pop, vicarul general de Lugoj, pr. Nicolae Teodorescu, protopop al Timișoarei, pr. Daniel Sas, parohul locului, pr. Cristian Sabău, asistent spiritual al Seminarului Teologic din Oradea împreună cu pr. Anton Cioba și fr. Florin Bode, rectorul, respectiv vicerectorul aceleiași instituții. A mai fost prezent și părintele Maurizio Ardini din Parohia San Bernardino in Selva, Ravena – Italia, parohie în care pr. Silviu a desfășurat activități pastorale atât în timpul Seminarului cât și după absolvirea studiilor teologice. Au mai fost prezenți pr. Gabriel Sabău, paroh în Petroman și Jebel și pr. Răzvan Oprișa din Timișoara.

Parohia Sf. Apostoli Petru și Pavel din Timișoara a avut un motiv în plus de bucurie și anume faptul că se împlinesc 10 ani de când a fost sfințită biserica. Cu acea ocazie, amintea pr. Daniel, a fost hirotonit părintele Tegzeș Tudor, de asemenea absolvent al seminarului orădean și care, acum, se bucură alături de noi din Împărăția Cerurilor.

Pr. Bogdan Silviu Moisa este originar din Parohia Orțișoara, Jud. Timiș. În anul 2009 a absolvit studiile universitare, nivelul licență, iar în 2011 nivelul master, la Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca și s-a format în Seminarul Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” Oradea. Ulterior a activat în diferite parohii din țară și străinătate. Ca preot va activa pe teritoriul Eparhiei de Lugoj. Este căsătorit din anul 2016.

 --------------------------------

Aducem mulțumiri Preasfintei și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi pentru harurile ce ni le-a dat în aceste zile de pelerinaj. Încredințăm toată activitatea formativă din seminarul nostru acțiunii sfințitoare a Preasfântului Spirit care ne inspiră pe fiecare dintre noi și îl rugăm în același timp să lumineze inima și mintea cât mai multor tineri să răspundă pozitiv chemării de a-l urma pe Dumnezeu mai îndeaproape, în frumoasa misiune prezbiterală.

Mulțumim Preasfințitului Alexandru Mesian pentru primirea călduroasă ce ne-a făcut-o și tuturor celor pe care, în aceste zile i-am întâlnit și ne-au fost aproape. Mulțumim și Preasfințitului nostru Virgil pentru că ne-a însoțit în acest pelerinaj și, cu ocazia aniversării a 20 de ani de când este Episcop Eparhial de Oradea, îi urăm mulți ani rodnici de păstorire binecuvântată a turmei încredințate de Dumnezeu.

Pr. Anton Cioba

Rector    

 


Galerie media (45)

2017-06-05