Home / Stiri

ŞTIRI

Întâlnirea Eparhială a Familiilor şi hirotonire de diaconi la Oradea

În Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc în Duminica a III-a a Postului Mare, Întâlnirea Eparhială a Familiilor. Familiile venite de pe întreg cuprinsul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, s-au adunat în curtea Liceului „Iuliu Maniu” de unde au pornit în procesiune spre Catedrala „Sfântul Nicolae”, însoţiţi de către preoţi parohi, părinţii Mihai Vătămănelu şi Mihai Tegzeş, organizatorii acestei Întâlniri Eparhiale a Familiilor şi de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea.

Duminica a III-a a Postului Mare, are o rânduială mai aparate, Biserica cinstind într-un mod special Sfânta Cruce. Aşadar înainte de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, purtând Crucea, care conţinea o bucată din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul, a expus spre cinstire Sfânta Cruce credincioşilor prezenţi.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa Virgil a subliniat importanţa familiei constituită dintr-un bărbat şi o femeie, precum şi încercările prin care trece instituţia familiei în zilele noastre. Preasfinţia Sa a subliniat originea divină a familiei, ea fiind „instituită de către Dumnezeu, după modelul Sfintei Familii”. De asemenea, ierarhul a amintit faptul că: „fiecare dintre noi provenim dintr-un loc în care credem că familia este un sacrament. Ce lucru extraordinar este ca bărbatul să fie ca şi Cristos Capul Bisericii, iar femeia ca şi Maria, cea care oferă iubirea”.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, prin punerea mâinilor şi prin rugăciune, Preasfinţia Sa a hirotonit patru diaconi. Noii candidaţi la treapta diaconiei, au fost prezentaţi Preasfinţiei Sale Virgil de către părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan” şi de către părintele Cristian Sabău, părintele spiritual al Seminarului. Părinţilor neo-hirotoniţi: Orest Nichita, Muste Gheorghe, Matei Marius şi Mirel Demian, Preasfinţia Sa Virgil, le-a adresat îndemnul de a purta crucea pentru a înţelege demnitatea la care au fost chemaţi şi sfinţenia acestui sacrament al hirotonirii.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi credincioţii alături de preoţi şi de Preasfinţia Sa au îngenuncheat şi s-au rugat pentru pace şi bună înţelegere în familii.
Amintim deasemenea faptul că tuturor credincioşilor prezenţi, părintele Mihai Tegzeş, la începutul Sfintei Liturghii, le-a explicat icoana dedicată Familiei creştine, icoană care reproduce Sfânta Familie din Nazaret – operă a lui Marko Rupnik – care a fost emblema Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano, iar de atunci a rămas ca şi icoana oficială a Întâlnirilor mondiale dedicate Familiilor. La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Mihai Vătămănelu a prezentat o conferinţă cu titlul: „Paştele lui Cristos este pentru soţi Calea Dăruitoare”, urmată de un moment de discuţii alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Virgil.
*
Părintele diacon Orest Nichita s-a născut la data de16.09.1964, la Vaslui. Clasele primare le face la Şcoala generală nr. 23 (Titu Maiorescu ) din Iaşi între anii 1970-1974. Clasele gimnaziale şi studiile liceale le face la Liceul „Dimitrie Cantemir” Iaşi – promoţia 1982. Urmează apoi cursurile Facultăţii de Mecanică - profil „Maşini termice” – absolvind în anul 1988. Între anii 2009-2013 urmează cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de master în perioada 2011-2013. Părintele Orest Nechita este căsătorit.
Părintele diacon Muste Gheorghe, s-a născut în anul 1965, este căsătorit, are cinci copii şi aparţine de Parohia „Sfânta Familie” din Zalău. În perioada 1980-1984 este elev al Liceului Industrial Nr. 1 din Zalău. Urmează cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a Departamentului Oradea, în perioada 2009-2013; iar cursurile de master în perioada 2013-2015.
Părintele diacon Matei Marius Vasile, este născut în anul 1967, este căsătorit având un copil, aparţinător tot al Parohiei „Sfânta Familie” din Zalău. În perioada 1982-1986 este elev al Liceului de Matematică-Fizică din Zalău. În perioada 1987-1992 urmează cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj iar mai apoi în perioada 2009-20013 cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de masterat în perioada 2013-2015.
Părintele diacon Mirel-Mihai Demian s-a născut în data de 7 februarie 1987 la Negreşti-Oaş, judeţul Satu-Mare. Între anii 2001-2005 a fost elev al Liceului Teoretic Negreşti-Oaş. După absolvirea liceului a urmat cursurile Facultăţii de Sociologie şi Psihologie, specializarea Antropologie, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În perioada 2008-2012 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, nivel licenţă şi master între 2009-2011. După terminarea studiilor în ţară a absolvit un Master în Liturgică la Institutul Pontifical Oriental din Roma, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno. Actualmente este doctorand în cadrul Institutul Pontifical Oriental din Roma. Este căsătorit din 30 august 2015.
Eugen Ivuţ
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Galerie media (10)

2017-03-20