Home / Stiri

ŞTIRI

Începutul vieții comunitare a seminariștilor orădeni

După un sezon estiv plin de experiențe sub mâna îndrumătoare a lui Dumnezeu, luni 25 septembrie 2017 s-a deschis oficial noul an seminarial. Câteva zile au fost necesare pentru a pregăti căminul nostru drag care ne va fi casă pentru încă un an formativ. 

Cu ajutorul Celui de Sus, am putut participa și în acest an la o experiență spirituală pregătitoare, de data aceasta fiind binecuvântați de împărtășirea frumoasei experiențe și înțelepciune a părintelui Florin Gatea, protopop de Sebeș, județul Alba.

Fiind aproape de Lancrăm, județul Alba, părintele Florin nu a ezitat să citeze din marele autor Lucian Blaga. Un vers avea să fie titlul întregii teme dezbătute: „Veșnicia s-a născut la sat”. Părintele Florin ne-a vorbit despre ținuta și conduita preotului care trebuie să fie un far călăuzitor prin exemplul personal tuturor celor din jur. Lucrurile, însă, nu încep de aici, părintele punând accent pe faptul că viața de preot începe încă din seminar, sau chiar din momentul voinței aderării la această cale. Exemplul personal va determina în largă măsură atitudinea mediului social în care ne desfășurăm viața. Îi mulțumim părintelui Florin pentru frumoasa împărtășire a gândurilor sale, gânduri asupra cărora vom reflecta și vom medita pentru a îmbunătăți relația noastră cu aproapele și, implicit, cu Dumnezeu.

Ca în fiecare an, toți ne-am prezentat experiențele estive, iar colegii noștri de anul I și-au prezentat intențiile și gândurile, astfel am avut ocazia să ne cunoaștem cu toții mai bine. Cu ajutorul Domnului, anul acesta ni s-au alăturat 4 noi colegi care au răspuns chemării la preoție.

Toți împreună cu părintele Florin ne-am bucurat de vizita cetății din Alba Iulia, loc în care am învățat câte ceva din efortul predecesorilor noștri în vederea uniunii tuturor românilor. Am fost plăcut surprinși de faptul că documentele exprimau dreptul la libertate ca o instituție divină și nu ca un drept moral, fapt ce denotă înclinația acestui popor spre libertatea în Dumnezeu.

Duminică, 1 octombrie 2017, cu ocazia încheierii sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite, am participat împreună cu seminariștii din Cluj și Blaj în catedrala Sfânta Treime din Blaj la o liturghie oficiată de peste 100 de preoți și, implicit, de  toți episcopii greco-catolici români, în frunte cu Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, precum și de Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, împreună cu Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia.

Cuprinși de un sentiment de nedescris și mulțumind Domnului pentru o asemenea experiență și ocazie de a vedea o liturghie cu mare fast, am petrecut un           pic de timp alături de seminariștii și formatorii seminarelor din Cluj și Blaj. Seminarul din Blaj ne-a invitat pe toți la o agapă frățească, un moment plăcut de împărtășire și colaborare.

Cu gândul spre începutul noului an universitar ne-am luat rămas bun fraților noștri din celelalte seminarii, iar cu privirea înainte spre o nouă experiență pedagogică divină ne-am întors la Oradea. Mulțumim echipei de formatori, părintelui rector Anton CIOBA, respectiv fratelui vice-rector Florin BODE, pentru încă o reușită în ceea ce privește alegerea locației și a coordonatorului de exerciții spirituale. De asemenea dorim să mulțumim tuturor celor care au contribuit prin și în orice măsură la realizarea acestui sejur spiritual. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

                                    Redacţia

Galerie media (25)

2017-10-01