Home / Acasa

Ultimele ştiri

Hramul Seminarului Teologic Major din Oradea (2024-01-30)

Astăzi, 30 ianuarie 2024, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a sărbătorit hramul instituției. Celebrarea a început cu o seară înainte, când Preasfințitul Virgil Bercea a prezidat Vecernia Mare, la care au asistat profesori, elevi, studenți din Colegiul „Sfânta Familie” și alți membri din personalul complexului educațional din Parcul Traian nr. 20.

Citeste mai departe... Galerie media (24)

Părintele Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, în vizită la Seminar (2024-01-19)

În seara zilei de luni, 14 ianuarie 2024, comunitatea Seminarului a avut bucuria de a-l avea ca oaspete pe părintele Olimpiu Todorean, paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Oradea, președinte ale Asociației Caritas Eparhial Oradea și redactor-șef al revistei „Vestitorul”.

Citeste mai departe... Galerie media (4)

Comunitatea Seminarului din Oradea a dus Vestea cea Bună a Nașterii lui Isus la Paris (2023-12-21)

Noi umblăm a colinda/De la o casă la alta

Să aducem Vestea bună/După datina străbună.

Respectând datina, am pornit și noi, comunitatea Seminarului orădean, cu uratul. Și cum ne place atât de mult să cântăm colinde, nu ne-am limitat la casele noastre, ci am mers și la cei din depărtate zări, oprindu-ne tocmai la Paris.

Citeste mai departe... Galerie media (30)

Hirotesiri și hirotonire de Hramul Catedralei din Oradea (2023-12-07)

În cadrul Liturghiei arhierești de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, celebrată marți, 6 decembrie 2023, comunitatea Seminarului a fost protagonista unei serii de „treceri” ale membrilor săi în noi etape ale vieții de discipolat creștin.

Citeste mai departe... Galerie media (87)

În căutarea stării de viață (2023-12-01)

E delicat subiectul alegerii stării de viață, dar e important. Fiind o coordonată definitivă și profund personală, care îl însoțește pe om până la sfârșit, alegerea stării de viață – căsătorie sau celibat – e uneori tema unor frământări care pot părea destul de serioase . Dacă însă aceste frământări nu se prelungesc la infinit, devenind o stare de paralizie existențială, de etern „discernământ”, ele sunt utile. În fond, te ajută să faci alegerea cea bună, ca să eviți niște frământări de un cu totul alt ordin de mărime, într-o altă etapă a vieții, când alegerea va fi fost deja făcută...

Citeste mai departe...

Ieslea de Crăciun – O Evanghelie Vie - 2023 (2023-11-29)

,,Îngerul le-a spus: Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul:

astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Hristos Domnul.

Acesta este semnul: veţi găsi un copil înfăşat şi culcat în iesle” (Lc 2, 10- 12)

 În fiecare an urmărim cu foarte mare atenție relatarea Sfântului Evanghelist Luca despre Nașterea Domnului nostru Isus Hristos. Atmosfera și intimitatea evenimentului ne copleșesc profund, făcându-ne să ne simțim cu ușurință transpuși în lumea păstorilor și a îngerilor și să continuăm să sperăm că miracolul care duce la Adevăr poate să devină realitate și în viața noastră. 


Citeste mai departe...

Vocea studenților din Oradea a ajuns la urechile Papei Francisc (2023-11-28)

Prezența voastră transmite ecoul vocii studenților, a profesorilor diferitelor discipline și a celor care, prin munca cea mai ascunsă, contribuie la bunul mers al instituțiilor voastre formative, al culturilor, al Bisericilor locale, al popoarelor – astfel i-a salutat Papa Francisc pe participanții la Conferința internațională despre Pastorația universitară, organizată de către Dicasterul Vaticanului pentru Cultură și Educație, la Roma, în zilele de 23 și 24 noiembrie 2023.

Citeste mai departe... Galerie media (12)

Seminariștii din Oradea au vizitat Casa “Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc (2023-11-22)

“Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți...Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un copilaș cu niciun chip nu va intra în ea.”

De multe ori în viață primim cele mai frumoase lecții și daruri spirituale din locuri neașteptate, cu condiția de a le primi cu o inimă curată. Un astfel de loc este Casa "Sfântului Iosif" din Odorheiu Secuiesc, un loc special unde 8 măicuțe au grijă de peste 160 de copii, cu vârste începând de la 3 ani până la cea a facultății și a masteratului. Casa "Sfântului Iosif" aparține Congregației Inimii Neprihănite a Mariei și este un miracol născut în 1995 când fundația elvețiană Basel Hilft a donat o clădire impresionantă cu 200 de încăperi și 50 vagoane de bunuri din Elveția, cu scopul de a servi drept casă și familie pentru copiii nevoiași și orfani.

Citeste mai departe... Galerie media (22)

Discernământul vocației și al stării de viață (2023-11-13)

„Ce să fac în viață?” este o întrebare care, mai ales după standardele de azi, denotă deja o anumită maturitate. „Ce vrea Dumnezeu de la mine?” este o interogație care semnifică un pas în plus. Problema apare atunci când ea este însoțită de frământare interioară și/sau de circumstanțe exterioare care par că prelungesc acest discernământ și după încheierea formării din seminar. Interogația poate fi, în final, eliberatoare – mai ales pentru că în „ecuație” există Dumnezeu. Dar, din altă perspectivă, poate deveni pentru anumite persoane o sursă de stres: „Ce fac dacă aleg greșit? Voi fi nefericit? Mă va părăsi Dumnezeu?”

Citeste mai departe...

Lansări de carte la Muzeul Orașului Oradea (2023-10-18)

Astăzi, 18 octombrie 2023, studenții de la Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi” au participat la o dublă lansare de carte la Muzeul Orașului Oradea. Este vorba de volumele „Iuliu Maniu. Politică și morală”, semnat de Cristian Borz și Ana-Maria Borz și „Roman grafic interactiv. Momente din istorie. Vol. III: Iuliu Maniu”, de Mihai I. Grăjdeanu.

Citeste mai departe...
<<Inapoi
1
2 3 4 5 ... 36 Inainte>>