Astăzi, 30 ianuarie 2024, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” a sărbătorit hramul instituției. Celebrarea a început cu o seară înainte, când Preasfințitul Virgil Bercea a prezidat Vecernia Mare, la care au asistat profesori, elevi, studenți din Colegiul „Sfânta Familie” și alți membri din personalul complexului educațional din Parcul Traian nr. 20.
A doua zi, la Sfânta Liturghie au participat Preasfințitul Virgil, Preasfințitul Ioan Bot – episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, Preasfințitul László Böcskei – episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, pr. Cristian Barta – decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, pr. Florian Guțiu – rectorul Seminarului „Bunavestire” din Blaj, pr. Marius Grigore Furtună – rectorul Seminarului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, pr. Mihai Vătămănelu OFM – vicar general al Eparhiei de Oradea, pr. Antoniu Chifor – vicar pentru preoți în Eparhie, pr. Răzvan Iacob Vasile – vicar judecătoresc, pr. Gavril Buboi – protopop de Oradea, și numeroși alți preoți. Au fost prezenți domnul primar Florin Birta, doamna viceprimar Antonia Nica, domnul prof. dr. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, și alte oficialități din viața publică a municipiului Oradea.
A predicat Preasfințitul Ioan, vorbind despre virtuțile celor trei sfinți ierarhi sărbătoriți azi, continuând apoi cu o meditație asupra misiunii preotului, ale cărei coordonate ar putea fi schițate, potrivit episcopului de Lugoj, prin întrebarea: „Eu astăzi ce duc oamenilor”? Un posibil răspuns este oferit de salutul liturgic „Pace tuturor”, care reproduc spusele lui Hristos înviat. Este o pace de la Dumnezeu, primită ca har de către preot, aducând o seninătate interioară care este apoi comunicată lumii întregi. Preotul este afirmat astfel ca mijlocitor al inițiativei prin care Dumnezeu împacă lumea cu sine.
În salutul său, Preasfinția sa Virgil a relatat câteva detalii interesante sau frapante din recenta sa călătorie în Kenya, subliniind cât de mare și de bogată este de fapt Biserica Catolică, și câtă sete de Evanghelie există în unele zone ale lumii în care problema secularizării încă nu se pune.
A urmat un moment oferit de trei membri ai Filarmonicii din Oradea, care au interpretat piese de Charles Gounod, „Meditație asupra Preludiului nr. 1 de J. S. Bach (Ave Maria)”, Ennio Morricone, „Oboiul lui Gabriel” (de pe coloana sonoră a filmului „The Mission”) ș. a. Apoi, a avut loc lansarea albumului omagial „Demetriu Radu”, dedicat marelui ierarh orădean ce a trăit între anii 1861 și 1920. A vorbit pr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie, care a evidențiat înalta ținută grafică și intelectuală a conținutului albumului, dar și personalitatea acestui episcop al cărui rol istoric începe abia acum să fie scos la iveală.
La final a avut loc o recepție în Aula Magna a Seminarului.
Pr. Alin VARA,
Vicerector