Home / Articole

Articole

Hirotesiri și hirotonire de Hramul Catedralei din Oradea

În cadrul Liturghiei arhierești de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, celebrată marți, 6 decembrie 2023, comunitatea Seminarului a fost protagonista unei serii de „treceri” ale membrilor săi în noi etape ale vieții de discipolat creștin.

Astfel, studenții din anul I – care au impresionat asistența în primul rând prin numărul lor – au primit reverendele. Este prima treaptă din parcursul sacerdotal în Eparhia noastră, o ceremonie în care aceste veșminte simple, negre, sunt sfințite de Episcop și oferite unor tineri, marcându-se astfel în mod simbolic începutul apartenenței lor la comunitatea eclezială a Seminarului Eparhial Major.

Studenții din anul II au prezentat Preasfințitului scrisorile prin care cer, în mod oficial, să fie admiși între candidații la diaconat și preoție. Acest lucru se întâmplă după ce au experimentat viața comunitară cel puțin un an de zile și după un discernământ personal făcut la lumina colocviilor cu formatorii și cu preoții spirituali ai seminarului. Este un fel de punct nodal al parcursului lor, în care decizia de a-l urma pe Hristos ca preot al său primește o formă scrisă oficială și pe care Preasfințitul o validează cu binecuvântarea sa.

Studenții din anii III și IV au fost hirotesiți lectori și, respectiv, ipodiaconi. Lectorul este, în sens imediat, cel care citește sau cântă textele sfinte în Biserică, făcându-se astfel instrument prin care Cuvântul lui Dumnezeu lucrează în mod eficace și mântuitor în cadrul liturgiei. Dar el este, în sens larg, și un vestitor al Evangheliei în lume, un evanghelizator. Primirea treptei lectoratului consfințește astfel un parcurs formativ al anului III în care principala preocupare este aprofundarea Cuvântului și rafinarea metodelor de răspândire a acestuia. În schimb, noii ipodiaconi, sunt cei care mai fac un pas către Sfântul Altar. Ei ajută preoții și diaconii în slujirea lor liturgică, își desăvârșesc ucenicia și își adâncesc discernământul vocațional în special în această sferă a „jertfei de laudă”. În același timp, ei devin și slujitori mai atenți și mai responsabili ai aproapelui, învățând ce înseamnă „diaconia” în sensul inițial al termenului.

Totul a culminat cu hirotonirea întru preoție lui Patrik Nagy, vicerector la Seminar. A fost astfel încununat un drum personal în care Patrik, deși foarte tânăr, proaspăt căsătorit și proaspăt absolvent al Seminarului și al studiilor de Masterat la Facultatea de Teologie, s-a remarcat prin hărnicie, disponibilitate, atenție și caritate. El se va alătura astfel echipei de preoți care se ocupă în prezent de formarea pastorală și îndrumarea spirituală a seminariștilor.

Preasfințitul Virgil Bercea a mărturisit în cuvântarea sa că, citind în seara precedentă cererile tuturor studenților, nu și-a putut stăpâni lacrimile. Căci, spunea dânsul, acestea nu trebuie văzute ca niște simple cereri adresate unui episcop, ci ca niște veritabile scrisori de dragoste către Domnul. Toți acești tineri au mărturisit astfel însuși bunului Dumnezeu că îl iubesc și că vor să-l slujească, asumându-și toate riscurile unui drum nu lipsit de dificultăți.

Emoțiile întregii ceremonii au fost vizibile în predica Preasfințitului, pe chipurile celor care au primit treptele și ale tuturor celor prezenți. A fost un eveniment a cărui amintire merită prețuită, ca semn al faptului că Dumnezeu nu încetează să cheme oameni să-l slujească. Indiferent de particularitățile drumului care încă îi așteaptă pe toți acești slujitori, o astfel de celebrare nu va fi uitată, fiind prețuită ca o pregustare a Cinei Împărăției în care se va striga, pentru totdeauna, „bine este ca frații să fie împreună!”.

Pr. Alin VARA

Vicerector

Galerie media (87)

2023-12-07